[Cum a fost] Global Legal Hackathon 2019 – Experiența unui participat

Anul trecut, prin timpul ăsta, participam la un eveniment care avea să îmi schimbe viața într-un mod semnificativ. Global Legal Hackathon , cea mai mare competiție de inovație în avocatură, era organizat de societatea de avocatură Hristescu & Partners  pentru a doua oară în România.

Mi-am dorit să particip la acest eveniment încă din 2018, dar nu am avut curaj. Nu am crezut în mine și nu am crezut că pot avea o idee care să conteze, așa că în 2018 nu m-am înscris, dar am regretat. În 2019 am zis: particip! Chiar dacă nu aveam o echipă sau o idee concretă, m-am înscris. Acolo mi-am concretizat ideea, mi-am găsit o echipă și am obținut Locul II cu o soluție de simplificare a Termenelor și Condițiilor de pe site-uri și aplicații astfel încât utilizatorul de internet să știe ce anume acceptă online.

Locul I a fost obținut de Lawrelai, chatbotul avocat care oferă consultații juridice turiștilor care au probleme juridice în altă țară, soluție care a câștigat locul I și la New York, în etapa finală. GLH este o competiție internațională, iar anul trecut România a câștigat locul I.

Despre mine nu ar fi prea multe de zis. Sunt un avocat de 29 de ani și ca orice avocat milenial sunt pasionată de tehnologie. Așa am lansat în 2017 un blog pe domeniul dreptului internetului: LegalUp.ro . În 2018 am lansat un KIT GDPR prin care firmele își pot face singure implementarea. Experiența acumulată la Global Legal Hackathon în 2019 m-a ajutat să lansez o platformă de cursuri online în domeniul GDPR: Focus powered by LegalUp. 

Ce m-a determinat să mă înscriu

Am regretat că nu m-am înscris în 2018 așa că în 2019 am hotărât să particip la competiție pentru că am realizat că digitalizarea în domeniul juridic e sigură, să lupți împotriva curentului e o misiune imposibilă. Și am zis că e o idee bună să prind valul. Evident, m-am gândit și că voi cunoaște și oameni interesanți (lucru care s-a și întâmplat). Nu m-am înscris ca să câștig, dar s-a întâmplat. A fost o combinație interesantă de idee, echipă și prezentare. Particip și anul ăsta cu o noua echipă și la fel ca anul trecut, nu particip pentru a câștiga, ci pentru experiență și pentru oameni. Dacă eu și echipa mea vom obține un premiu anul acesta va fi bine-venit, dacă nu, experiența pe care o vom acumula și networking-ul or să valoreze mult mai mult decât o diplomă.

Cum a fost în 2019

Distracția a început vineri la ora 18 și s-a încheiat duminică în jurul orei 21. Și când spun distracție, vreau să punctez că nu este o competiție solemnă și plictisitoare, ci atmosfera este întreținută de Radio Guerilla, mâncarea e bună, oamenii sunt foarte pozitivi și veseli. Îmi amintesc că evenimentul a fost structurat în 4 etape: (1) Pitch-ul inițial și formarea echipelor (vineri seara); (2) Sesiunile de lucru (hacking sessions) – sâmbătă și duminică; (3) Pitch sesssions (duminică) și (4) Decernarea premiilor – duminică.

1. Pitch-ul inițial și formarea echipelor (vineri seara)

În această parte a evenimentului am fost fericită să aflu că nu este nicio problemă dacă nu am încă o idee (pot adera la o echipă care are o idee) și că nu este nicio problemă dacă nu am o echipă (pot adera la o echipă, nu rămâne nimeni pe dinafară). Am observat că mentorii și organizatorii s-au implicat foarte bine în formarea echipelor astfel încât (1) nimeni să nu rămână pe dinafară și (2) toate echipele să aibă și factorul juridic, dar și cel IT.

Cei care au dorit și-au spus ideile în fața publicului pentru a atrage co-echipieri. A fost un punct interesant de pornire pentru a afla cam ce proiecte se vor concretiza la finalul competiției.

De asemenea, dacă vrei să participi și nu ai o idee poți adopta o temă din cele puse la dispoziție de către organizatori.

Ideea mea era într-o formă embrionară, dar am găsit colegi care au rezonat în jurul ideii mele (Ecaterina Donciu, Diana Marusic, Eugeniu Cernei) și așa am format o echipă și am ajuns abia sâmbătă la ideea finală. Când am avut ideea finală, ne-am apucat să construit un prototip și apoi o prezentare.

2. Hacking sessions

Cu excepția pauzelor de masă, sâmbătă și duminică am lucrat intens. Știam că până duminică trebuie să avem un prototip, o prezentare powerpoint și un pitch de maxim 5 minute în care să convingem juriul că soluția noastră merită să câștige.

Mie mi-a plăcut în mod deosebit implicarea mentorilor care ne-au ajutat cu tot ce au putut și cu experiența lor din cele mai vaste domenii (IT, Juridic, antreprenoriat, marketing, public speaking etc) pentru a finaliza cu bine prototipul și prezentarea, dar și implicarea organizatorilor care au avut grijă să nu ne lipsească nimic.

Eu m-am ocupat de Juridic. Eu și Ecaterina ne-am ocupat împreuna de product management. Ecaterina s-a ocupat de prezentarea powerpoint, de logo și design. Diana și Eugeniu s-au ocupat de programare, iar eu și Diana am prezentat împreună ideea în fața publicului, într-un pitch de maxim 3 minute. Da, am fost o echipă și deși am avut micile noastre ciondăneli, am reușit să ajungem la un numitor comun și să câștigăm locul II.

3. Pitch sesssions

Noi am urmat sfatul mentorilor și am decis ca la prezentare să nu ne pierdem în detalii și să transmitem, scurt, la obiect și într-o notă deschisă și amuzantă, ideea noastră. Am vorbit maxim 3 minute în fața juriului, dar a fost suficient și pentru un scurt demo. Cred că, cel mai important a fost demo-ul de 20 de secunde pe care l-am făcut sub formă de video. Nu mi-a fost teamă de vorbit în pubic, la urma-urmei vorbeam în fața persoanelor cu care petrecusem ultimele 30 și ceva de ore. După ce am prezentat, juriul ne-a pus întrebări despre cum vom construi și monetiza soluția. Ne-am pregătit, cu ajutorul mentorilor, și pentru această etapă.

4. Decernarea premiilor 

Dacă știam că o să câștigăm locul II mă îmbrăcam și eu mai bine. Nu de alta, dar poza de mai jos a apărut peste tot pe internet.

56378062_419502702147932_4029298803960971264_o

Deși pe tricoul meu scria: „Rule #1. Never be #2”, culmea a fost că am obținut locul II, primul loc fiind obținut de Lawrelai. Acum realizez că eșarfa nu se asorta cu nimic, dar e eșarfa mea norocoasă.

Ce mi-a oferit această experiență

Pe lângă diplomă, două programe de mentorat și alte premii de la sponsori, acest concurs mi-a oferit lucruri pe care nu le-aș fi putut obține din altă parte și de aceea voi recomanda această competiție tuturor prietenilor mei.

1. Networking

Am cunoscut foarte mulți oameni interesanți (avocați, antreprenori, programatori, webdesigneri), am format prietenii și cu o parte din ei încă țin legătura, facem schimb de informații utile și ne ajutăm cu tot ce putem.

2. Energie

Oamenii au fost pozitivi și m-am încăcarcat cu energie pentru următoarele proiecte. De fapt, după GLH19, viața mea s-a schimbat în sens pozitiv imediat. Organizatorii și mentorii au făcut o treabă excelentă și a fost unul dintre cele mai bine organizate evenimente la care am participat.

3. Experiență

Pe scurt, am dobândit un set de cunoștințe pe care le-am folosit cu succes în activitatea mea, printre care:

 • cunoștințe tehnice: am învățat cum să lucrez mai eficient ca avocat, cum să automatizez ceea ce ar trebui automatizat ca să nu mai pierd timpul cu munca manuală.
 • abilități de comunicare: am învățat cum să comunic cu programatorii și cum să folosesc cuvinte obișnuite (iar nu jargon juridic) pentru a transmite ceea ce am de transmis.
 • abilități de prezentare: am învățat cum să sintetizez informația, cum să prezint ceea ce contează și să renunț la detalii inutile și cum să exprim o idee și un mesaj astfel încât să poată fi înțeles de ceilalți.
 • abilități antreprenoriale: am învățat despre cum se poate monetiza o aplicație, cum se pot construi parteneriate și alte abilități de antreprenoriat pentru care ai plăti mii de euro la cursuri în domeniu.
 • spirit de echipă: mi-am îmbunătățit abilitățile de a lucra în echipă și am înțeles că uneori e mai important să lași de la tine ca lucrurile să meargă bine. De exemplu, deși nu mi-a plăcut numele ales, am preferat să las lucrurile așa pentru a nu crea conflicte inutile când timpul era limitat și lucrul efectiv la produs era mult mai important.
 • abiliăți de lidership: În echipa mea au fost doi lideri, eu și Ecaterina. Nu am reușit să ne dăm seama care e „șeful”, așa că am preferat să fim amândouă. Așadar, când mi s-a zis ce am de făcut, am făcut fără să comentez, pentru că am avut încredere. Și când am spus ce este de făcut, s-a făcut, pentru că, la urma-urmei, ceea ce conta era să facem un proiect ok.
 • managementul stresului. Îmi amintesc că mai erau doar 2 minute până când trebuia să predăm prezentările și, deși am intrat pentru câteva secunde în panică, am reușit să mă mobilizez și să gestionez cu succes situația.

Pe scurt, valoarea experienței acumulate e incotestabilă. Eu am obținut în 3 zile ceea ce aș fi obținut dacă aș fi investit mii de euro în cursuri de antreprenoriat, leadership, comunicare, public speaking. 

Dacă ești developer, avocat, profesionist în domeniul juridic, UX designer sau business developer, te poți înscrie și tu anul acesta aici. 

Soluția noastră

Nu aș putea încheia acest articol fără a spune câteva cuvinte despre soluția noastră. Eu sunt un avocat care se ocupă, în principal, cu redactarea de Termene și Condiții și alte documente juridice pentru site-uri și aplicații. Am observat încă că aceste documente nu se citesc de utilizatorul de internet, deși, în majoritatea situațiilor, ele sunt foarte importante și reprezintă veritabile contracte. Da, ca utilizator de internet ai un contract cu Google, cu Facebook, cu Whatsapp și cu restul serviciilor online pe care le folosești. Pe măsură ce ne digitalizăm, tot mai multe contracte devin electronice și, ca utilizator, devii parte în contract printr-un simplu click și ai diverse obligații. Cred că e important să știi ce anume accepți online. Dar cum documentele sunt lungi și scrise într-un limbaj juridic complicat, e foarte greu să ajungi la informația care te interesează.

Soluția noastră este un prototip de extensie chrome care te anunță atunci când ești pe punctul să închei un contract online și dacă dai click pe ea îți va rezuma și îți va traduce din limbaj juridic în limbaj comun ce anume accepți. Soluția are și o funcție de traducere în limba pe care o cunoști. Să luăm, spre exemplu, cumpărăturile online. Atunci când faci cumpărături online pe un site din afară ai anumite întrebări, însă trebuie să parcurgi zeci de pagini în engleză scrise într-un limbaj juridic complicat pentru a afla ce te interesează. Dacă activezi extensia chrome, sub formă de acordeon îți vor fi prezentate cele mai importante lucruri, într-un limbaj pe care îl poți înțelege, de exemplu:

 • Există altă taxe în afara de prețul produsului?
 • Pot returna produsul?
 • Cum pot retuna produsul?
 • Ce se întâmplă cu datele mele furnizate online?
 • Cum și când mi se returnează banii dacă returnez produsul?
 • Ce garanții există?
 • Ce drepturi am?
 • Unde vă pot contacta?
 • Cine sunteți?
 • Ce măsuri de securitate ați implementat? Transmit datele către o platformă sigură?

Soluția noastră, utilizând inteligență artificială și ML, ar trebui să (1) rezume documentele sub formă de acordeon; (2) traducă din limbaj juridic în limbaj comun; (3) traducă în limba utilizatorului.

Ce îmi doresc pentru Ediția din 2020

Voi participa și anul acesta pentru experiență, oameni, voie bună și idei. Mi-ar plăcea să văd cât mai multe idei și soluții. Mi-ar plăcea să întâlnesc anul acesta cât mai mulți colegi avocați care se alătură mișcării și cât mai mulți antreprenori și Itiști care sunt interesați de un domeniu cu potențial mare: domeniul juridic.

Cum participi

Te poți înscrie în mod gratuit la Global Legal Hackathon 2020 (București și Iași) până pe 4 martie online aici. 

Să ne vedem cu voie-bună la GLH2020! Dare to hack the legal way! 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s