Interviu cu Mihnea Stoica: „Pregătesc profesia pentru viitor”. Ep. 1.

Era (aproape) primăvară când Mihnea Stoica mi-a acceptat invitația de a vorbi puțin despre profesie și a pune la cale un interviu. Soarele nu mai ieșise din nori de câteva săptămâni. Am ales totuși un loc simpatic din centrul Bucureștiului: Energiea. 

Ruxandra Sava: Bună, Mihnea. Îți mulțumesc că ai dau curs invitației mele. Cum ți se pare acest loc?

Mihnea Stoica: Foarte tare! Am mai fost pe aici câns îi spunea Whispers…

Ruxandra Sava: Cum?

Mihnea Stoica: Whispers?! Nu îi spunea Whispers pe vremuri? Eu sunt bătrân și bolnav – eu știu cârciumile de pe vremea mea.

Acum, când transcriu interviul și fac un research pe Google, realizez că am ales involuntar un loc cu istorie pentru avocatură. Energiea a fost, la începutul secolului trecut, o tipografie, iar clădirea a aparținut unuia din cei mai buni avocați ai vremii, Ioan Boață, imobilul rămânând până astăzi în proprietatea familiei și a moștenitorilor săi.

Ruxandra Sava: Dar te întreb direct: încotro ne îndreptăm?

Mihnea Stoica: De la Unirii către Izvor, văd. (râde, surprins de întrebare). Dacă ne ia vântul, ne îndreptăm într-o altă direcție. Cum adică încotro ne îndreptăm?

Ruxandra Sava: În profesia de avocat…

Mihnea Stoica: Dacă voi câștiga alegerile într-o direcție, dacă va câștiga concurența alegerile, probabil se va păstra direcția curentă. Om trăi și om vedea.

Ruxandra Sava: Și care e direcția curentă?

Mihnea Stoica: Direcția curentă este politica asta: cu batista pe țambal. Ai nevoie de explicații? Cu batista pe țambal – adică atunci când ești condiționat să nu deranjezi, să nu faci gălăgie, să nu faci zgomot. Nu descrie ceva clandestin, ci ceva foarte discret. Suntem pe o structură foarte liberală. Nu în sens politic, ci în sensul profesiilor liberale – adică nu intervenim. Nu am o problemă, recunosc efectul pieței, efectul concurenței în piață și nu ar fi o problemă pentru mine să ader la o asemenea conduită, dar găsesc această conduită puțin cam cinică pentru că seamănă foarte mult cu obsesia mea: supraviețuirea celui puternic – exemplarul autentic. Dar asta e cam crud pentru colegii care nu au capacitatea să se adapteze la digitalizare. E o greseală să nu intervii în piață, să îi lași să se prăpădească, pentru că ei au alte talente care ar merita conservate…

Ruxandra Sava: Tocmai de asta, avocații mai în vârstă au stagiari sau tineri avocați în jur pentru a se face mai ușor tranziția. 

Mihnea Stoica: Da, exact ca se facă tranziția au angajat ei stagiari! Informația circulă altfel azi – aici, într-adevăr, este un conflict între generații. Hai să vedem cum circula informația pe vremuri. Oamenii despre care vorbesc acum sunt cei care au apucat să profeseze înaite de 1989. Ei au altă manieră de a comunica.Nu prin Facebook sau Twitter. Cam greu să te adaptezi la stilul ăsta nou. E o diferență radicală. Dar poți ignora acești oameni? Sau le poți spune: Gata, domnle, supraviețuiește cel mai potrivit, cel mai puternic?

Ruxandra Sava: Și ce soluții ai avea tu în vedere pentru a ajuta avocații și profesia să facă față viitorului? 

Mihnea Stoica: Să le vorbesc din timp de treaba asta ca să înțeleagă și să facă exact ce spuneai tu mai devreme – să își ia stagiari ca să reușească se se integreze în schimbul de informații de azi. Țin cu ei, sunt solidar cu ei, dar nu mă aștept la voturi din partea lor. În general, cei mai în vârstă votează cu puterea în exercițiu. Concurența e pe stilul pe care l-am spus: hai să lăsăm lucrurile să se întâmple în mod natural. Cred că cea mai importantă intervenție pe care o propun este ca lumea să aibă o perioadă să se adapteze. Cum poți să contrabalansezi oferta asta de gratuitate sau ieftineală pe internet? Umblând la publicitate. Lăsând lumea să își facă publicitate. Fiecare pasăre pe limba ei piere. Măcar ți-am dat o armă cu care să lupți contra ofertei moca.

Ruxandra Sava: Să înțeleg că mergi spre ideea de „democrație în avocatură”?

Mihnea Stoica: Da, hai să spunem că pe partea asta sunt mai liberal decât liberalii. Eu vin și spun: anticipez un pericol. Hai să vedem cum putem să luptăm. Ideea mea este o armă pentru acces la publicitate. Dar publicitatea este un cost. Hai să vedem costurile pe care le suportă marile societăți cu publicitatea și să vedem dacă o prăvălie – un cabiet sau o societate nou înființată – poate concura. Hai să vedem că în ziua de azi concurența vizează și concurența monopolistă și se cam ia de abuzul de poziție dominantă. Și atunci, dacă există un cost și dacă accesul la clientelă presupune o vizibilitate care costă atâția bani și, implicit, descurajează noi concurenți să intre pe piață, nu ar trebui cumva limitat acest buget? Solutie: domnule, te las să ai un buget de publicitate dar el trebuie sa fie cel mult egal cu bugetul de pregătire continuă.

Ruxandra Sava: Ce părere ai de noile modificări cu paralegalii? 

Mihnea Stoica: Mi se pare cea mai populistă și mai dramatică schimbare dintre toate pentru că va permite si va incuraja avocatura la negru. Și cine o să măsoare orele facturate ale unui avocat? Că ajungem ca în bancul acela când moare un avocat la 30 de ani și zice „dar sunt așa de tânăr…”, dar i se răspunde „Cum? Că ai facturat 60 de ani până acum.”

Ruxandra Sava: Cum crezi că va progresa avocatura în următorii 5 ani? Dacă ar fi să vorbim despre progres, ce ar trebui să facem noi, avocații, pentru a ne asigura că ne îndreptăm în direcția cea bună?

Mihnea Stoica: Să votăm cu Mihnea Stoica. Candidatul 007. Soluția mea este cea pe care o oferea și Churchill la începutul războiului:„blood, toil, tears, and sweat”. Altceva nu ai în afară de muncă grea și seriozitate. Nu ai voie să greșești. Tot ce ai agonisit în ani de zile în materie de reputație se poate prăpădi în secunde. Iar atunci, din păcate, nu pot să îți cer decât să fii perfect. Și nici dacă ești perfect, nu ai vreo garanție că vei reuși. Dar ai cu siguranță certitudinea că o vei da în bară dacă nu îți dai silința să fii perfect. Trist răspunsul.

Ruxandra Sava: Cam trist. Dar cam asta e și părerea mea. 

Mihnea Stoica: E părerea unui om care a profesat 14 ore pe zi.

Ruxandra Sava: Că tot vorbeam de muncă, poți lăsa un mesaj de 1 mai pentru avocații din Baroul București? 

Mihnea Stoica: Sa aveti soare! Va urez distractie placuta si va amintesc ca nu suntem proletari. Trezitul dimineata este pentru fermierii care cosesc inainte sa ii arda soarele. Treaba noastra este sa gandim si sa comunicam, preferabuil din puf. De aceea vacantele sunt indispensabile si nu trebuie intrerupte, nici pentru alegeri. S-or relua ele, ne permitem (atunci cand le programam in mijocul vacantelor, in loc de vreo marti lucratoare)

Până la următorul episod, poți urmări și un interviu video cu Mihnea Stoica aici 

Va urma 🙂

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s