Observând în jurul meu, am identificat 9 tipuri de lene.

Lenea fizică. Acest tip de lene e cel mai ușor de observat și, de regulă, duce la obezitate. Subiectul devine, în timp, din ce în ce mai terifiat de efort fizic, iar viața lui sedendară îi oferă doar o satisfacție pe moment. Lipsa efortului fizic conduce inevitabil către o lipsă de energie, iar pe termen lung, îi afectează și activitățile intelectuale. În cazuri extreme, subiectul ajunge la depresie și la senzația de „legumă”. Remediul e la îndemână: puțin efort îi da mai multă energie pentru următorul efort. Pauzele între activitățile fizice nu trebuie să fie prea mari, iar efortul depus trebuie să fie proporțional cu starea de spirit sau de sănătate din ziua respectivă.

Lenea intelectuală sau lenea de a gândi. Acest tip de lene intervine atunci când subiectul a învățat un anumit mod de a face lucrurile și, de teama efortului psihic, refuză să găsească metode alternative pentru a face lucrurile diferit. Cu evoluția tehnologică, nu avem altă variantă decât să ne adaptăm. Există persoane de peste 60 de ani care folosesc cu succes noile tehnologii. Vă dați seama câtă muncă intelectuală a fost în spate pentru a se adapta? Au înțeles că dacă nu se adaptează, vor fi curând înlocuiți de generația mai tânără. Iar generația mai tânără care nu se adaptează va fi curând înlocuită de roboți. De fapt, în viitor, singurele joburi disponibile vor fi cele care implică munca intelectuală pe care roboții nu o pot face sau nu o vor face la fel de bine ca un om. Creativitatea și inovația sunt esențiale pentru supraviețuire. Nu are rost să amâni. În fiecare zi ar trebui să găsești soluții mai bune pentru a lucra. Altfel, intri într-un cerc vicios. Refuzând să depui efort intelectual pentru a găsi resurse mai bune, vei rămâne să faci lucrurile în aceeași manieră neproductivă. De muncit oricum vei munci, întrebarea mea e: Cât de mult efort ești dispus să faci acum pentru a munci mai ușor în viitor?

Lenea după burn-out. E posibil ca un proiect greu pe o perioadă considerabilă de timp să fi epuizat complet subiectul și să nu mai aibă resurse pentru activități intelectuale și/sau fizice. Acest tip de lene este perfect justificat, fiind nevoie de o perioadă de timp necesară pentru ca subiectul să își încarce bateriile. Cât de lungă va fi perioada, doar subiectul poate să spună. Însă, pentru a nu încurca oamenii din jurul lui, ar trebui să fie sincer și să spună nu la noile cerințe din partea celorlalți. Să spună că efectiv nu mai are resurse și, dacă e angajat, să ceară fără rușine concediu. Dacă lucrează pentru el să își ia fără vinovăție o pauză. Continuând să depună efort atunci când nu mai are baterii, sănătatea îi va fi afectată, iar productivitatea scăzută. După o bine-meritată vacanță, subiectul va avea din nou resurse pentru a fi productiv și a duce la capăt noi proiecte.

Lenea contagioasă. Subiectul este înconjurat de alți suferinzi de lene și e normal să contagieze și alții. Pentru binele lor, subiecții ar trebui izolați pe termen lung unii de alții.

Lenea cauzată de alcool sau de alte substanțe. Eliminarea cauzei ar trebui să rezolve problema.

Lenea ținută în secret. Subiectul este un maestru în a se preface că muncește. Spre deosebire de alte tipuri de lene, unde subiecții își poartă cu mândrie și asumare lenea, aici subiectul nu vrea ca tu să știi că el e leneș, așa că invetează activități pe care nu le-a făcut și o face într-un mod în care te convinge de productivitatea sa. De regulă, acest subiect atrage oameni productivi în jurul lui, oameni care sunt convinși că muncesc cot la cot cu subiectul, în realitate, însă, singurii care muncesc sunt fraierii care au căzut în plasă.

Lenea care te încurcă. Se prea poate să ți se promită ceva, dar lenea să te încurce. Așa primești servicii și bunuri executate foarte prost sau deloc. Am luat la rând restaurantele din București să mănânc o porție decentă de paste. A trebuit să îmi gătesc singură, în cele din urmă.

Lenea antreprenorului. Unii oameni cred că dacă aleg calea antreprenoriatului vor munci mai puțin sau deloc. E doar o iluzie. Vei munci de 5 ori mai mult pentru a intra și rămâne pe piața și a inova constant. Concurența e dură. Dacă vecinul a introdus ceva nou, trebuie să îți iei revanșa. Chestia asta te poate epuiza la un moment dat și poți avea tentația să renunți. Dar lenea antreprenorului duce, în cele mai multe cazuri, către faliment.

Lenea care se apară. Subiectul nu va recunoaște în ruptul capului că a fost leneș, așa că va căuta întotdeauna motive pentru eșecurile sale. Va da vina pe orice. De la părinți până la societate.

Lenea ca un stil de viață. Îi vezi zi de zi prin București. Când vin la mine, mă uit atent: dacă sunt adulți, au două mâini și două picioare, nu le dau bani. Există muncă. Și avem nevoie de oameni care să muncească pentru a duce o viață decentă. Dacă eu muncesc, tu de ce nu o faci? Când eram mică tatăl meu le dădea o replică scurtă: „la muncă!”. Pe vremea aceea, nu înțelegeam, mi se părea dur și lipsit de milă. A trebuit să cresc ca să îi dau dreptate.

Lenea e o iluzie. Oricât de mult amâni să faci lucrurile, la un moment dat tot le vei face. Amânarea e primejdioasă… Cu amânarea vei pierde mult: energie, oameni, bani. Lipsa acțiunii determină scăderea energiei. Și nu mai e decât un pas până la depresie și inutilitatea propriei persoane. În trecut, oamenii alergau toată ziua ca să găsească ceva de mâncare. Ei se întorceau cu animale, fructe de pădure sau cu nimic. Dar nu renunțau. Nevoia îi împingea să alegere iar și iar. Dar când ai un job sigur și ceva de pus pe masă în fiecare zi, e mai greu să găsești motivația. Atunci ar trebui să îți pui întrebarea dacă te mulțumești cu atât. Ajută la ceva comoditatea? Te împlinește?

Toți avem un sac de cărat în viața asta. Dar ai face bine să cari sacul pe care ți-l alegi singur. Nu ai vrea să cari sacul pe care ți-l va pune viața în spinare dacă tu vei refuza să muncești. Cu toate astea, ai nevoie de pauze. Scurte, medii, lungi, doar tu și corpul tău știți. Ascultă-l. Îți va spune când să iei pauza și când să te întorci la treabă.

Tu câte tipuri de lene ai identificat?

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s