Am observat cu totii că, de câțiva ani, că societatea s-a divizat în două: oamenii care încă se uită la TV și restul. Lesne de înțeles, prima și a doua categorie nu se înțeleg. E vorba, printre altele, de liber-arbitru.

Nu am mai deschis televizorul de la 12 ani. Se întâmplă, uneori, să aterizez pe la cineva acasă și să zăresc obiectivul aprins. Rămân fixată câteva momente: privesc cu interes, mă uimește, mă revoltă și apoi întreb care e faza. Liber, pe față. Majoritatea îmi răspund că trebuie să fie ceva pe fundal, că nu ai ce face când te întorci de la muncă sau că e mai bine așa. În viziunea lor, eu sunt aia ciudată. Ceea ce poate fi adevărat, dacă eram acum la TV cu siguranță nu mă gândeam la lucruri și nu le așterneam pe blog.

În viețile multor oameni, TV-ul reprezintă confortul canapelei și al evitării interacțiunii cu ceilalți și, mai ales, cu propria persoană. Aleg confortul, în detrimentul renunțării la liberul arbitru. Poate așa e mai simplu sau se pot concetra pe lucruri mult mai importante. La fel e și cu scroll-ul pe Facebook sau Insta.

Am renunțat la TV din două considerente: primul – internetul și al doilea – limitele în materie de conținut, numărul de episoade, timpul, reclamele.

Am ales să nu consum ceea ce mi se oferă atât de ușor. Însă, din nevoia de a avea liber-arbitru, am căzut într-o capcană. 

Social media

Social media e un tool pe care dacă nu poți să îl folosești corect – vei pierde. Am fost acolo, vorbesc din experiențe. Aveam zile în care îmi încărcam telefonul de 3 ori pentru că aveam de citit polemici inutile, de răspuns la toate mesajele, de oferit consultanță juridică pe messenger, de a fi drăguță și disponibilă. În orice moment. Am identificat capcana și am schimbat atitudinea. Am cont de Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat. Administrez 3 pagini de Facebook și două grupuri. Sunt conectată, în total cu peste 30.000 oameni. Vă dați seama ce ar însemna să mă trezesc dimineața și să dau scroll? Nici măcar zilele de naștere nu le verific pe Facebook, pentru că de cele mai multe ori, îmi apar 7-8 persoane sărbătorite. Zilele de naștere care contează sunt cele pe care le știm pe dinafară.

Nu mai folosesc scroll ca să văd ce mai fac prietenii. De ce mi-ar spune un algoritm de cine să îmi pese în ziua respectivă? Mă cunoaște el atât de bine? Poate că da. Dar întrebarea e: vreau eu să îi dau puterea asta? E suficient de inteligent acum cât să știe ce e mai bine pentru mine sau trebuie să mai crească o perioadă? Dacă sunt curioasă ce mai face o prietenă, intru direct pe profilul ei sau o sun.

Dacă nu știi să folosești social media corect – rămâi prizonier. În aceeași comunitate, în aceeași zonă de interes, în aceleasi postări ale acelorași persoane. E posibil să observi că s-a blocat ceva și începi să schimbi – unfollow, unfriend, block, intri în noi grupuri, îți faci noi prieteni, urmărești noi pagini. Dar peste câteva luni, situația a rămas blocată. De ce? Pentru că în loc să trăiești și social media să fie o reflexie a vieții tale exterioare, alegi să trăiești virtual și să speri că vei și trăi cândva. E doar o iluzie. Am fost acolo și am pus stop.

Vara asta am avut contul de Facebook închis timp de 3 săptămâni. Știți cât de bine se trăiește fără Facebook? L-am redeschis, e util uneori: te ajută să iei legătura rapid cu o persoană, să aduci la cunoștința oamenilor un subiect sau să administrezi grupurile și paginile pe care le-ai fondat. Dar la mine, social media acum se rezumă doar la strictul necesar. Când am ceva interesant de spus, spun. Altfel nu are rost.

Există oameni se trezesc dimineața și se gândesc ce să mai posteze. Am înțeles că e vorba de ego, validare și atenție. Dar am observat cum conținutul lor este sec. Nu are viață. Este acolo pentru că trebuie să fie și atât.

Îmi plac oamenii care sunt inactivi o perioada mai lungă de timp și răspund greu. Știu că ei trăiesc, într-un fel sau altul, mai bine decât ceilalți. De fapt, ei chiar trăiesc.

 

Preferințe si aplicații diverse

Am abonament la Netflix. Intru acolo când vreau să urmăresc un anume serial/film. Interesant e cum Netflix pretinde că mă cunoaște și îmi sugerează conținut. Nu am urmărit niciodată ceva recomandat. Nu sunt o persoană foarte susceptibilă… Dar știu că, indiferent că urmăresc sau nu, algoritmul mă poate influența – într-o măsură mai mare sau mai mică.

La fel și cu Spotify.

Poate fi confortabil să lași tehnologia să ia deciziile în viața ta: cui prieten să îi vezi postările, ce film să urmărești, ce muzică sa asculți sau la ce eveniment să participi – cu riscul de a rămâne în aceeași zonă, unde schimbările vor fi rare și lente – sau poate nu vor exista schimbări.

Iubesc inovația în tehnologie. Am ales să mă specializez ca avocat în zona asta. Dar mai știu că latura umană nu poate fi ignorată și nici liberul arbitru. Eu primesc cu brațele deschise tehnologia, dar cu o miză rezervă. O testez, o analizez, realizez dacă e bună sau nu și dacă e bună, cum o pot controla atfel încât să îmi simplifice viața. Sunt realistă – uneori sunt influențată inconștient, însă, atunci când mă prind, îi zâmbesc ironic –  m-a păcălit o perioadă sau a încercat. O ignor. Și iau singură deciziile. Aleg să citesc o carte în detrimentului scroll-ului. Când am punct punct și am decis să ridic ochii mai des din telefon, am reușit să îmi fructific pasiunea pentru GDPR într-un blog, într-un KIT și în servicii de implementare pentru clienți. Întotdeauna lucrurile bune vin atunci când ieși din zona de confort. Ulterior, am descoperit pasiunea pentru cărțile de psihanaliză. Am mers la 4 festivaluri vara asta și am ieșit cu prietenii aproape în fiecare zi. Și am facturat la fel. Pentru că am ales să folosesc timpul inteligent.

Am un ceas Fitbit. Îmi oferă statistici despre calorii, somn, intensitatea exercițiilor și îmi spune, în fiecare moment, ce puls am. In afara de calitatea somnului si numarul caloriilor consumate in timpul unui antrenament (lucruri care nu conteaza asa mult), nu mi-a spus nimic nou înca despre mine, dar îl țin aproape, îl mai testez o perioadă. Am alarma setată dimineața și după ce m-am trezit văd mesajul de pe ecran: „You look alive!”. It kinda scares me.

Simțim prezența inteligenței artificale din ce în ce mai mult în viețile noastre. O primim la noi în casă, înțelegem că e un embrion încă și avem răbdare. Deși observăm că vrea să preia controlul, îi dăm informațiile noastre să le proceseze, în speranța că, poate cândva, ne va fi de ajutor. Avem răbdare și îi înțelegem defectele. Suntem încă oameni. Acceptăm chiar și faptul că pentru a crește trebuie să facă experimente pe noi. Sacrificăm ceva din noi pentru un scop mai mare – pentru binele generațiilor ce vor urma. E o greșeală să îi oferim tot controlul – ne va distruge. E mult prea devreme. Dar e o greșeală și să ne opunem ei. Cheia e echilibrul, înțelegerea și liberul-arbitru. Și cărțile, filmele, apusurile, oamenii, munții și marea. Tehnologia ar trebui doar să ne ajute să ne trăim viața. Mai productiv și mai frumos.

 

37338472_1741997692516528_2503535530600300544_n.jpg

Ruxandra Sava. Avocat. Antreprenor. Fondatoare LegalUp, ruxandra.sava@legalup.ro
Sunt un avocat cu viziune antreprenorială ce activează în domeniul Innovation, Technology and Privacy Law. Pasionată de digital și afaceri online, îmi place să cred despre mine că am cea mai bună soluție acolo unde tehnologia se întâlnește cu dreptul. Cred că cea mai importantă resursă este timpul. În timpul liber, îmi aștern gândurile pe blog.
Arii de expertiză: dreptul afacerilor, GDPR, IT, IP & Innovation Law. 
Valori
Prin proiectele și serviciile mele juridice susțin:
 progresul în tehnologie
antreprenoriatul si start-ups
 inovația
 libertatea
concurența loială
 proprietate intelectuală
tinerele valori
viața privată
mediul

 

 Dacă vrei să lucrăm împreună, scrie-mi despre proiectul tău la ruxandra.sava@legalup.ro. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s